Marveld ATB tocht van de RTC Groenlo

ATB2008Op 30 december 2008 zal voor de 10e keer de Marveldtocht worden verreden. Een ATB toertocht die altijd op de 30e van de laatste maand van het jaar wordt georganiseerd door de Ren&Toer Club Groenlo. Echter voor het zover is zijn door leden van die toerclub gedurende enkele maanden al vele werkzaamheden verricht om de tocht mogelijk te maken. Zo zijn na letterlijk vele omzwervingen routes vastgesteld van 30 en 50 kilometer en werd van diverse grondeigenaren toestemming verkregen om eenmalig over hun gronden te rijden.

De organisatie beseft hierbij wel dat door de huidige elektronica daar een probleem mee zou kunnen ontstaan. Immers door het opnemen van de route in GPS apparatuur bestaat de mogelijkheid om de tocht later nog eens te rijden. De organisatie verzoekt de deelnemers dan ook om het narijden van de tocht achterwege te laten. Voorts heeft de organisatie besloten om minder beekwal in de tocht op te nemen. Deze beekwallen maakten van de vorige tochten, vooral na veel regenval, van die tochten een zware opgave. Ondanks opmerkingen over de zwaarte van de tocht kwamen alle jaren toch steeds meer deelnemers.

Startte de organisatie 10 jaar geleden met een deelname van 175 personen, vorig jaar was dit uitgegroeid tot 1124 deelnemers. Voorwaar een groot succes dat niet in het minst te danken is aan de voortreffelijke accommodatie die door Marveld recreatie ter beschikking wordt gesteld. Het komt nergens voor dat deelnemers aan een toertocht zich na de inspanningen kunnen ontspannen op een 5 ***** locatie. Immers de begeleiders van de deelnemers kunnen eerst gaan schaatsen en nadien samen gaan zwemmen in het prachtige zwemparadijs en misschien wel een saunaatje pikken. Voor het zover is dienen de deelnemers natuurlijk wel eerst de rit af te maken waarbij men weer een andere toplocatie aandoet.

Waar fietst men namelijk door een café? Alleen bij de RTCG! Café Ludwig Reyrink in Zwillbrock is de pauzelocatie voor beide afstanden waar soep en frisdrank en een krentenbol wordt verstrekt. Iedere jaar is hier ook veel publiek dat de fietsers aanmoedigt bij het doorrijden van het café. Een tafel naast de doorgang gaat men onverstoorbaar verder met kaarten en het drinken van een borrel. Vaak is er ouderwetse muziek, open vuur etc. Kortom een gezellige boel. Dus de niet-deelnemers komen hier ook aan hun trekken. Het is nog net geen kermis. Elk jaar nemen deelnemers hun verwanten mee naar het evenement. Dan niet direct de deelnemers uit onze eigen omgeving als wel de deelnemers die uit o.a. Noord Holland, Groningen en Limburg komen en niet te vergeten onze oosterburen. In grote getale komen ze hier "radfahren". Ook De Volksbank Vreden heeft dit ontdekt en heeft evenals de RABO-bank, dit evenement mede mogelijk gemaakt. De organisatie hoort dan ook opmerkingen als: ongekend, fantastisch, oergezellig.

Voor het echter weer gebeurd is zijn de organiserende leden op de dag van de tocht om 07.00 uur bij de startlocatie. De dag begint hier met de laatste instructies, opbouwen van de start en finishlocatie, inrichten startbureau, verwijzingen op het recreatiepark te plaatsen en het bezetten van het startbureau en de parkeerlocaties op het parkeerterrein van Marveld en de SV Grol. In het startbureau zitten 5 mensen om alles aan de gang te houden en in goede banen te leiden opdat een ieder ook snel kan vertrekken. Men kan namelijk al om 08.30 uur starten tot 10.00 uur. De organisatie heeft bewust een langere startmogelijkheid geboden om meer spreiding over te route mogelijk te maken. De 10e uitvoering van de Marveldtocht is voor de organiserende vereniging een bijzondere en misschien ook wel voor alle deelnemers. Graag verwelkomen wij hen op de 30e december 2008.