Onderhoud sportkleding

De 10 Geboden om uw sportkledij goed te onderhouden

Om zolang mogelijk van uw sportkleding te kunnen genieten vindt u hier een paar eenvoudige regels voor het onderhoud ervan. Hier zijn enkele van onze tips om u te helpen het meeste uit uw sportkledij  te halen.

1. Na elk gebruik je kleding wassen

Wassen voor het eerste gebruik wordt aanbevolen. Dan moet er een gewoonte worden van gemaakt om uw sportkleding snel na elk gebruik te wassen. Dit maakt het mogelijk om snel het opgeslagen zweet in de vezels te verwijderen de stoffen zullen dan minder snel verouderen. Maak er zeker geen gewoonte van om vuile was in een sporttas te laten zitten, in een wasmand, of erger nog, in een plastic zak.

2. 30 ° niet overschrijden

De technische kledingstukken worden vervaardigd uit synthetische vezels zoals polyester of polyamide. Deze materialen verslechteren sneller als deze gewassen worden in te heet water. De temperatuur mag de 30 ° zeker niet overschrijden.

3. Opgepast met klittenband, ritsen en andere voorwerpen.

Als je een paar handschoenen of overschoenen met klittenband in de wasmachine wilt reinigen zorg er steeds voor dat hun klittenbanden gesloten zijn zodat ze niet in contact komen met uw kleding. Zij kunnen schade toebrengen aan delen van een kledingstuk. Hetzelfde geldt voor de ritsen, deze dienen dicht te zijn. Voorwerpen die in zakken achterblijven kunnen eveneens beschadigingen veroorzaken.

4. Gewone kledij en sportkledij dienen apart in de machine gewassen.

Uw sportkledij dient u apart te wassen van andere kledij dit om beschadigingen te voorkomen.

5. De kleuren- en witte was dient te worden gescheiden.

Voor sportkleding, net als de andere, is het altijd raadzaam om de witte en gekleurde kledij apart te wassen om de mogelijkheid van verkleuring en aanslag te voorkomen.

6. Voor u de was in de machine plaatst dient u de kledingstukken binnenste buiten te keren.

Indien uw kleding samen gewrongen wordt in de trommel van de machine versnelt dit de slijtage van het weefsel . Bij het binnenste buiten wassen van een fiets pak, atletiek kledij of andere sportkleding behoud het langer zijn technische eigenschappen .

7. Voorwas

Sommige delen van een kledingstuk, zoals de hals van een trui, bijvoorbeeld wordt gemakkelijker vuil dan andere delen. Een kleine inspectie vóór de was wordt aanbevolen. Een voorwas met een beetje zeep zal helpen voor het behoudt van zijn kwaliteit.

8. Gebruik een milde detergent.

Er zijn speciale reinigingsmiddelen voor sportkleding. Zorg ervoor dat het wasmiddel dat u gebruikt geen bleekmiddelen bevat, dit  is minder schadelijk voor technische weefsels.

9. Gebruik geen wasverzachter

Wasverzachters verslechteren het ademen van de stof, het verstopt de microporiën. Het is niet aan te raden om het te gebruiken om je outfit te wassen. Een polyester kledingstuk gewassen met een wasverzachter verliest zijn effectiviteit en neemt minder zweet op.

10. Gebruik liever de waslijn om te drogen.

Naast het geven van een onaangename geur aan het kledingstuk, geeft een  droger een statische vervorming  onder invloed van hoge temperaturen. Bij voorkeur wordt de sportkledij gedroogd op een waslijn buiten bij voorkeur zonder het uitrekken van de kledij.